Změny v mezinárodním programu! Nový plán pro EBSL, Euro Winners Cup i MS

Beach Soccer Worldwide ve středu představil nový mezinárodní kalendář pro rok 2020. Novinky se týkají například Euro Beach Soccer League, ženského Euro Beach Soccer Cupu či Euro Winners Cupu. Posunulo se i konání mistrovství světa, které v příštím roce uspořádá Moskva.

Zástupci BSWW odhalili změny v kalendáři při středečním live streamingu. Konferenci zahájil prezident světové organizace Joan Cusco tím, že vyjádřil soustrast všem, kteří za poslední měsíce ztratili své blízké. „Všichni jsme touto krizí zasáhnutí. Mé modlitby jsou se všemi, kdo někoho v této těžké době ztratil,“ uvedl.

Následně zdůraznil, že nově zveřejněný kalendář je stále předběžný a může se měnit. Zmínil rovněž novou pracovní skupinu, která se bude zaměřovat na rozvoj a podporu plážového fotbalu.

Podrobnosti o programu sezony pak nastínili ředitel BSWW Josep Ponset a ředitel soutěží Ricardo Garcia. A jak tedy vypadá?

Mezinárodní sezona začne v polovině srpna, kdy se v Moldavsku uskuteční Promotion Final EBSL (19. až 23. srpna), což by se mělo týkat i České republiky. Počet zúčastněných týmů bude ještě potvrzen, nicméně čtveřice nejlepších si vybojuje účast v Divizi A pro sezonu 2021.

Superfinále EBSL se bude hrát ve Figueira da Foz na začátku září (od 1. do 6.), očekává se účast všech 12 nejlepších zemí Evropy. Společně s ním se v Portugalsku odehraje i ženský Euro Beach Soccer Cup.

Klubový Euro Winners Cup, kde by se měla představit i Slavia, poslední mistr Superligy, se v portugalském Nazaré uskuteční od 8. do 13. září. Bez náhrady byl nicméně zrušen turnaj Euro Winners Challenge.

Odloženo bylo i mistrovství světa, které se příští rok bude hrát v Moskvě. Aby se poskytlo více času na kvalifikaci, se největší světový turnaj namísto července odehraje až na konci srpna 2021 (od 19. do 29.) na stadionu Lužniki.

S otazníkem zůstávají další akce. Některé by se měly uskutečnit ještě v druhé polovině tohoto roku nebo začátkem dalšího. Například World Winners Cup se předběžně odložil na duben 2021. „Také doufáme, že v listopadu budeme mít Intercontinental Cup v Dubaji,“ řekl Cusco. „A také jsme obnovili smlouvu s Neom v Saúdské Arábii.“

Cusco zároveň doufá, že Mundialito bude pokračovat, a Mundialito de Clubes se bude konat v Moskvě na začátku roku 2021, jak bylo původně plánováno.