Beachfotbalový rok 2019 v kostce

Rok 2019 byl nabitý sportovními beachfotbalovými událostmi. Své zápasy sehráli muži, ženy, hráči v kategorii do 21 let nebo tuzemská mužstva v rámci Fortuna Beach Soccer League. Všechna mužstva udělala pro úspěch maximum. V některých případech vyšla jejich snaha nazmar, v jiných naopak slavila vítězství. Pojďme si v obsáhlém přehledu připomenout uplynulou sezónu.

Reprezentace mužů

Letošní bohatou reprezentační sezónu začal národní tým v březnu v přátelském dvojutkání v Polsku. V obou zápasech jsme bohužel nedokázali najít recept na vítězství a odjížděli s dvěma prohrami na kontě, a to v poměru 2:4 a 3:5.

První ostrý letošní mezinárodní start si připsali reprezentanti ve španělském Salou, a to v rámci kvalifikace na World Beach Games 2019. V úvodním utkání jsme se utkali s Běloruskem. Vyrovnané utkání dospělo až do prodloužení, ve kterém se po dvou zásazích radoval soupeř. Konečný výsledek utkání tak znamenal pro naše barvy prohru 4:6. V utkání o umístění jsme hráli proti zkušenému Turecku. Zápas byl z naší strany ve znamení prohry s Běloruskem, a tak se nepřesnost ve hře projevila také na výsledku. Po konci zápasu svítilo na výsledkové tabuli skóre 1:5. Chuť jsme si spravili v posledním utkání o konečné 13. místo a zdolali Kazachstán 4:2.

Další mezinárodní akce čekala na naše Áčko v květnu, kdy se část mužstva vydala do Německa, kde se v přátelských utkáních utkali ve dvojzápase s Německem a následně s Nizozemskem. S Německem jsme zaznamenali dvě porážky, a to v poměru 1:8 a 3:11. V utkání s Nizozemskem jsme se prosadili hned pětkrát, oproti devíti zásahům soupeře. Výsledky poznamenala především účast několika hráčů U21, kteří dostali od trenéra možnost se předvést také na mezinárodní scéně. Druhá část Áčka vyrazila do Číny na ostrov Haikou k zápasům International Beach Soccer Championship 2019. Turnaj se odehrál formou zápasů ve skupině, kde proti sobě nastoupily výběry Česka, Portugalska, Anglie a domácí Číny. První utkání ve skupině nás svedlo do souboje s Portugalskem. Po vyrovnané úvodní třetině prokázal v těch následujících náš jižní soupeř svou kvalitu a zvítězil v poměru 10:4. Ve druhém utkání jsme nastoupili proti hrdému Albionu. Vyrovnané utkání dospělo až do prodloužení a následně k pokutovým kopům. V těch se štěstí přiklonilo na naši stranu a mohli jsme se tak radovat z výhry na turnaji v poměru 5:4. V utkání o 2. místo jsme se střetli s mužstvem Číny. Vyrovnané utkání nakonec vyznělo lépe pro domácí výběr, který zvítězil těsným rozdílem 3:2.

V létě se reprezentace mužů již připravovala na hlavní turnaje sezóny. Jedním z nich byla kvalifikace na Mistrovství světa, hrané v Moskvě. Ve skupině C se naši hráči utkali s Polskem, Itálií a Kazachstánem. Úvodní utkání rozhodl rozdíl pouhého jednoho gólu, když se soupeř radoval z vítězství 3:2, gólem vteřinu před koncem. Do druhého zápasu jsme šli proti favoritovi skupiny, Itálii. Síla soupeře se postupem zápasu ukázala a konečný výsledek znamenal prohru českého týmu v poměru 10:1. Ve třetím a závěrečném utkání skupiny nás čekal Kazachstán. Výsledek z tohoto klání okopíroval ten z toho prvního. Také v něm rozhodl o výhře jeden gól, o který byl šťastnější soupeř a prohráli jsme opět 2:3. Postup do playoff se tak našemu týmu v kvalifikaci na MS bohužel nevydařil.

Další program se nesl ve znamení zápasů kvalifikace Evropské ligy. Kvalifikační turnaj hostila v polovině srpna italská Catanie. Ve skupině čekaly na naše hráče výběry Anglie, Kazachstánu a Nizozemska. V prvním zápase jsme vyzvali Anglii. A ani při druhém letošním střetnutí s tímto protivníkem nenašli hráči Albionu recept na náš výběr. Díky tomu jsme mohli slavit výhru 3:1. Do druhého utkání jsme šli jako vedoucí tým skupiny. Výhra by našemu týmu přiblížila postup na závěrečný turnaj Promotion Final. Vyrovnané utkání dospělo až do pokutových kopů. V nich byla přesnost na straně české reprezentace, a tak jsme po výsledku 3:3 a 3:1pp mohli již pomýšlet na zářijový finálový turnaj. Do posledního zápasu jsme vstupovali s tím, že pokud zvítězíme, účast v Portugalsku nás nemine. Celkem jednoznačný průběh utkání zkomplikovala poslední třetina, kdy se Nizozemci dostali na „dostřel“. Náš výběr si ale koncovku pohlídal, a tak jsme se po závěrečném hvizdu mohli radovat jak z výhry 5:4, tak z účasti na zářijovém Promotion Final v Portugalsku.

Figueira da Foz! Dějiště finálového turnaje Evropské ligy. Sen každého evropského plážového fotbalisty. Čest zahrát si na tomto turnaji si díky výsledku z Catanie vysloužili také naši beachfotbalisté. Do „české“ skupiny poslal los Rumunsko, Estonsko a Ázerbájdžán. Jako první jsme vyzvali Rumunsko. Vyrovnané utkání nakonec vyznělo lépe pro našeho soupeře, který se radoval z výhry 4:2. Možnost opravy nepodařeného utkání jsme měli hned následující den, kdy jsme se postavili reprezentaci Estonska. Gólovou přestřelku nakonec zvládl o něco lépe náš tým, který zvítězil v poměru 7:5. Do závěrečného zápasu jsme šli již s jistotou, že postup do vyřazovací části turnaje se odehraje bez české účasti. Mužstvo Ázerbájdžánu ukázalo svou kvalitu a po konci zápasu se radovalo z výhry 6:1 a postupu do finále. I zde potvrdil Ázerbajdžán svoji sílu a vrátil se zpět do divize A.

Kromě mezinárodních akcí se reprezentační mužstvo objevilo také při premiérové akci na náměstí v Kolíně proti slovenskému výběru, zde se podařilo zvítězit v prodloužení 9:8.

Výsledky, nominace a střelce z jednotlivých utkání najdete ZDE: https://www.beachsoccer.cz/reprezentace-muzi/

Reprezentace ženy

Česká reprezentace žen v plážovém fotbale se v letošním roce zúčastnila dvou mezinárodních turnajů. Ten první se konal ve španělském Salou. Konkrétně šlo o kvalifikaci na World Beach Games 2019. A vedle velmocí jako je Španělsko, Rusko a Švýcarsko, to byl právě český tým, který vyslal jak mužský, tak ženský tým.

O účast na hrách se naše ženy utkaly s Anglií, Ruskem, Švýcarskem a Španělskem. Do prvního utkání letošního roku vstoupil náš výběr v zápase s Anglií. Utkání bylo gólově velmi bohaté. Padlo celkem dvanáct branek. Česky odehrály nejkvalitnější zápas na turnaji a po zásluze zvítězily 8:4. Ve druhém zápase jsme se utkaly s týmem Ruska. Zápas měl v režii bohužel soupeř, který nám nasázel pět branek a zvítězil tak 5:1. Kaňkou bylo zranění hráčky Jablončíkové, pro kterou turnaj skončil. Třetí utkání přivedlo do cesty naší reprezentaci mužstvo Švýcarska a bohužel oslabené o jednu hráčku jsme na Švýcarky nestačily a prohrály 4:9. Závěrečné utkání přivedlo reprezentaci žen ČR do cesty Španělsko. Kvalita soupeře se projevila od druhé třetiny a po závěrečné siréně svítil na ukazateli skóre výsledek Španělsko vs. Česko 9:3. Cesta na Světové plážové hry tak pro naše holky skončila tímto utkáním. Bohužel o 3 měsíce později se ukázalo, že jediné vítězství nás dělilo od finálového turnaje v Kataru. Zde nakonec startovaly 3 evropské týmy z celkových 8 týmů. Z vítězství se radovaly Španělky, před Anglií, Brazílií a Ruskem.

V červenci se v portugalském Nazaré konal turnaj Women EURO Beach Soccer Cup 2019. Los skupiny určil našemu výběru známé soupeřky – Švýcarsko a Španělsko. Turnaj nabídl krásné zápasy, bohužel, ani v jednom se naše hráčky z výhry neradovaly. Do prvního zápasu jsme nastoupily proti Švýcarkám. Po vyrovnané úvodní třetině převzaly opratě do rukou soupeřky a radovaly se z výhry 6:3. Také ve druhém utkání proti Španělkám jsme držely krok do druhé třetiny. Poté se ukázala vysoká kvalita protivníka, která znamenala porážku v poměru 2:5. Na holky tak čekalo utkání o konečné 5. místo. V něm jsme se utkaly s reprezentačním výběrem Nizozemska. Velká snaha a nasazení hráček ani napotřetí nepřinesla tolik kýženou výhru. Nizozemky zvítězily nejtěsnějším možným rozdíl, a to v poměru 6:5. Rozlučka s letošní mezinárodní sezónou se bohužel nepodařila.

Kompletní výsledky České beachfotbalové reprezentace můžete shlédnout na našich stránkách ZDE: https://www.beachsoccer.cz/reprezentace-zeny/

Reprezentace U21

Několik reprezentačních startů si v letošní sezóně připsali naše „lvíčata“. Čekaly je přátelské zápasy v Belgii, Polsku anebo mezinárodní turnaj Talent Cup v Maďarsku. Reprezentační rok začal pro naše mladé pušky přípravným turnajem v Belgii. Na něm se utkali s týmy New Team Brussels, Cartel Waterloo, Wuppertal, Copenhagen Beach Soccer Club a Beach Royals Düsseldorf e.v. Vítězství si naši hráči připsali proti oběma belgickým týmům a to proti domácímu týmu New Team Brussels, které jasně ovládli v poměru 7:1 a proti Cartel Waterloo 5:3. Poté prohráli v zápase s bundesligovým Wuppertalem 1:7 a účastníkem ligy mistrů Copenhagen Beach Soccer Club 0:4. Čtvrtfinálový zápas a možnost porazit německý tým Beach Royals Düsseldorf e.v. by znamenal postup do boje o medaile. Po vyrovnaném průběhu utkání nakonec výhru ukořistil soupeř a zvítězil 6:4.

Další přípravný turnaj čekal na hráč české U21 v Polsku. Tam jsme odjeli s cílem připravit se na turnaj v maďarské Budapešti – Talent Cup 2019. V úvodním utkání byla znát únava z cesty a porážka s domácím Polskem 1:8, byla až příliš krutá. Ve druhém zápase jsme se utkali s Francií a gólovou přestřelku nakonec zvládli lépe naši borci, když porazili „Galské kohouty“ v poměru 6:5. Ti si nakonec poradili v závěrečném zápase s Polskem a každý tým tak měl po jednom vítězství.

Mezinárodní turnaj se špičkovým zastoupením. To byl Talent Cup 2019. Naše lvíčata se ve skupině utkala s výběry Maďarska, Španělska a Polska. Z turnaje si U21 odvezla tři porážky, a to s Maďarskem 0:2, Španělskem 2:5 a stejným výsledkem skončilo také poslední utkání s Polskem. Možnost utkat se s nejlepšími mladíky starého kontinentu a mít věkově o 2 roky mladší hráče než ostatní, nám dává velký příslib do budoucna, což nám potvrdili i soupeři. A již se těšíme na novou sezónu, kdy můžeme tyto zkušenosti zužitkovat.

Kromě mezinárodních zápasů se naše reprezentace představila divákům také v rámci exhibice v Uherském Hradišti v rámci Slováckého léta.

Fortuna Beach Soccer League

 

V pondělí 27. května se úvodními zápasy rozběhl letošní ročník Fortuna Beach Soccer League. Do bojů o titul, pohár a možnost účasti v klubové Lize mistrů zasáhlo 7 mužstev. Konkrétně to byli BS Bohemians 1905, BS Slavia Praha, BS Ladronka Praha, BS Dukla Praha, Vesničani, BSS Base. Liga se hrála formátem každý s každým a nejlepší čtyři mužstva postoupily do závěrečného Final Four. To nakonec ovládli hráči BS Slavia Praha, kteří si tak vybojovali možnost zahrát si s nejlepšími týmy v Evropě, a to díky přispění generálního partnera ligy, společnosti Fortuna.

Všem fanouškům děkujeme za přízeň v letošní sezóně. Hráčům patří velký dík za reprezentaci českého plážového fotbalu a v neposlední řadě je nutné poděkovat všem lidem, kteří se o rozvoj beachfotbalu starali a starají každý den. V příští sezóně se na Vás opět těšíme!

Kompletní výsledky Fortuna Beach Soccer League najdete zde: https://www.beachsoccer.cz/strhujici-podivana-ve-final-four-fortuna-beach-soccer-league/