Plážový fotbal: Česká reprezentace ovládla turnaj Umag Masters

beach soccer

Umag – Česká reprezentace v plážovém fotbale vyhrála kvalitně obsazený turnaj Umag Masters, když ve finále porazila Bulharsko 6:5. Řada obvyklých opor českého týmu z různých důvodů v nominaci chyběla, proto dal trenér Michael Lukič tentokrát šanci i několika mladým nováčkům. Naopak ostatní soupeři dorazili do Chorvatska v plné síle, o to větší váhu mají dosažené výsledky. V úvodním semifinálovém klání Češi porazili 3:0 favorizované Maďary, s nimiž mají dlouhodobě nepříznivou bilanci vzájemných zápasů. Česká obrana ale dokázala uhlídat maďarské ofenzivní hvězdy, jakými jsou Viktor Fekete či Ferenc Beseneyi, kterým nedovolila ani jednou skórovat. Naopak v českém dresu se postupně prosadili kapitán Martin Chalupa, Lubomír Karda a v poslední části vítězství pečetil Tomáš Huráb. Bravurně zachytali i oba brankáři Petr Víšek a Tomáš Židlický.

Ve finále se Češi střetli s Bulharskem, které po většinu zápasu přehrávali a postupem času si vypracovali jasné vedení 5:1. Lehkovážnost v obranné činnosti však zapříčinila, že se Bulharům podařilo v závěrečné třetině základní hrací doby srovnat na 5:5, o vítězi tak muselo rozhodnout prodloužení. V něm se k radosti české lavičky prosadil pouze útočník Michal Salák, který svým druhým gólem v zápase zajistil českému výběru cenné turnajové prvenství. Nejlepším brankářem turnaje byl vyhlášen Petr Víšek. Po skončení turnaje si Češi zahráli přípravný zápas i proti týmu Tahiti, které je pořadatelem blížícího se světového šampionátu.

Tento zápas znamenal pro české barvy první měření sil proti neevropskému výběru, navíc Tahiťané, které z pozice trenéra vede švýcarská ikona Angelo Schirinzi, patří mezi jeho favority a většina jejich hráčů má zkušenosti ze švýcarské ligy, která se řadí mezi tři nejlepší soutěže na světě.

V uvolněném zápase, v němž útoky předčily obrany, se zrodila divoká remíza 8:8. Český tým tak stále v letošním roce nenašel soupeře, který by jej dokázal zdolat v základní hrací době. V příštích týdnech se k českému týmu připojí i Jan Koller, který by s ním měl absolvovat baráž o účast v elitní divizi A Evropské ligy, do níž se Češi kvalifikovali v červnové kvalifikaci ve francouzském Valence.Výsledky Umag Masters (turnaj série BSWW Tour):

Semifinále: Česká republika – Maďarsko 3:0. Branky Česka: Chalupa, Karda, Huráb, Tahiti – Bulharsko 5:6.

O 3. místo: Maďarsko – Tahiti 9:9, na pk 2:1.

Finále: Česká republika – Bulharsko 6:5 v prodloužení. Branky Česka: Salák 2, Chalupa, Huráb, Vladyka, Huňáček.

Odkaz na článek: Plážový fotbal: Česká reprezentace ovládla turnaj Umag Masters