Honza Dámec, předseda svazu plážové kopané hovoří o roku 2019

Honzo, jako předseda svazu víš o všem, co se v plážovém fotbale stane. Jak bys ty shrnul sezónu 2019, která byla doslova nabitá akcemi a událostmi.

Sezóna byla opravdu velmi náročná a od dubna jsme šli z akce do akce. Pokud se má plážový fotbal po celém světě vyvíjet i nadále, pak je to samozřejmě to nejlepší, co může být. A mě moc těší, že jsme tohoto byli nejen součástí a mnoho akcí si vyzkoušeli, ale také že vše dokážeme zvládnout. Samozřejmě náročné je to především na čas, nejsme profesionálové, a již to není o práci na pár měsíců v roce. Takže pro vedení, realizační týmy, hráčský kádr a mnoho dalších lidí, je to velký úvazek a práce po celý rok. Každopádně nic se nemění na tom, že se každým rokem snažíme podmínky stále vylepšovat.
A i když jsme mnohdy unavení, tak se zcela určitě všichni těšíme na další sezónu.

Reprezentační výběry mužů, žen a hráčů U21 se letos zúčastnily celé řady turnajů. Jak náročné je shánění financí pro výpravy?

Jsme společně se Španělskem jediní v Evropě, kteří se mohou pyšnit všemi těmito týmy. Víceméně, protože se nekoná turnaj U21 jinde než v Evropě, pak mohu vlastně říci, že jsme jediné dva týmy na světě. A protože např. u juniorů jsme měli i nejmladší tým a dokázali hrát vyrovnané zápasy, pak tyto zkušenosti jsou velkým příslibem do budoucna pro A tým. Nás moc těší, že dlouhodobá strategii, kterou jsme připravili v roce 2016 má reálné obrysy a s velkou podporou FAČR můžeme tyto cíle plnit. Právě díky fotbalové asociaci můžeme v ČR plážový fotbal rozvíjet a společně plánovat další aktivity.

Zasahuješ ze své pozice do chodu reprezentací nebo mají trenéři a ostatní svazoví činitelé tvou plnou důvěru?

Nominace je věcí trenérů a asistentů, samozřejmě ji před uzavřením zkonzultujeme a následně schvalujeme na svazu. Ale protože se známe a trenéři pracují s širším kádrem, tak se nemusí dělat velké zásahy. Spíš je to o čase. Hráči si musí brát volno nebo dovolené a s touto porcí akcí, co bylo v této sezóně, není jednoduché, aby se dalo odjet vždy se stejným kádrem. Pro následující sezónu připravujeme lepší možnosti přípravy, především v rozšíření možnosti trénování. Chceme se dostat co nejdříve mezi ty nejlepší týmy a hrát s nimi pravidelně vyrovnané zápasy.

Reprezentační sezóna je u konce. Jaké akce a události nabídne ta následující?

Pro reprezentace začíná příprava již nyní a do února to nebude až tak záživné. Zaměříme se především na fyzičku, a to samozřejmě nikdo nemá rád. Akce, které nás čekají, se dozvíme během několika dnů, takže sami jsme zvědaví co si BSWW na další sezónu přichystalo. Já osobně tipuji vedle evropské ligy také kvalifikaci MS, která se zpravidla koná v sudém roce.

Kromě reprezentačních akcí proběhly letos také další události. Co všechno se v beachfotbalovém roce 2019 událo?

V uplynulém roce se nám podařilo získat několik partnerů a nových spolupracovníků. Díky jejich úsilí se mohlo uskutečnit mnoho akcí. A pozitivní je, že se vedle pravidelné akce Slovácké léto, pod vedením Marka Pochylého, objevila i akce na náměstí v Kolíně. Za což patří velké díky Dominiku Minarčíkovi a Markovi Protivovi. My věříme, že i v příštím roce uvidíme plážový fotbal na náměstí nejen v Uherském Hradišti a v Kolíně, ale možná i v dalších městech. Co nás ještě velmi potěšilo, bylo propojení hudebního festivalu a sportu. Na jednom z největších festivalů v ČR Rock For People v Hradci Králové se podařilo společně s Fortunou připravit beach zónu a mohli jsme tak představit plážový fotbal široké veřejnosti.

Pojďme si ještě připomenout letošní ročník ligy plážové kopané. Pro rok 2019 se podařilo zajistit podporu silného partnera, společnosti Fortuny. Co přinese tuzemskému plážovému fotbalu spojení s tímto partnerem?

Spolupráce s takto silným partnerem nám velmi pomohla, a i díky marketingové společnosti STES jsme mohli začít řešit další rozvoj plážového fotbalu v tuzemsku. V následující sezóně se budeme snažit Fortuna Beach Soccer Ligu ještě více prezentovat a dostat do podvědomí fanoušků a veřejnosti.

Bude také v dalším roce hlavním sponzorem ligy plážové kopané sázková společnost Fortuna?

Probíhají jednání a věřím, že se podaří získat nejen společnost Fortuna, ale i další partnery pro plánované projekty v roce 2020. Velmi by nám pomohlo, kdyby se začali v ČR stavět hřiště pro plážový fotbal. To by samozřejmě byl zásadní zlom v propagaci a rozšíření soutěží do více regionů, a hlavně větší možnost spustit různé soutěže v mládežnických kategorií. Projekty jsou již dlouhodobě připraveny a věříme, že se každý rok blížíme vysněnému cíli, a to stadionu pro plážový fotbal s tribunami a zázemím. Takže až toto bude, pak se dostaneme do pozice, kdy plážový fotbal budeme hrát celoročně a ze zahraničí vozit medaile a úspěchy.

I když je ještě předčasné o tom hovořit, máš už nějakou představu o tom, kolik mužstev se příštího ročníku ligy zúčastní?

Pokud by se podařilo získat 8 týmů, tak si myslím že to bude akorát. Dokud nebudeme mít více hřišť či stadion, není možné zvládnout větší porci zápasů. Strop pro nás bude 12 týmů, více by nemělo smysl, přeci jen, chceme zachovat kvalitu tak, aby i týmy měli možnost se prezentovat na mezinárodních klubových akcích a byly úspěšné. Co v následujícím roce budeme chtít znovu spustit, tak je nejvyšší soutěž žen. Ta by se měla odehrát za účasti min. 4 týmů, na začátek roku budeme chystat přípravné kempy a turnaje také v ženských kategoriích, tak uvidíme, kolik týmů se dá dohromady.

Chtěl bys na závěr rozhovoru někoho vyzdvihnout nebo někomu poděkovat?

Všichni, kteří se zapojili do plážového fotbalu, mají velký díl na tom, jak se nám daří plážový fotbal budovat. Jsme plážová rodina, která se snaží stále vylepšovat podmínky, i když se to někdy neobejde bez problémů. Já budu moc rád, když si každý uvědomí, že jsme za ta léta vybudovali zajímavou značku a společně ji můžeme prezentovat nejen marketingově, ale i sportovně. Věřím, že i když výsledkově to tento rok nebylo až tak skvělé, tak jsme získali dostatek zkušeností, které zužitkujeme v následujících letech. A reprezentanti, kteří jsou nejvíce vidět se budou snažit hrdě nosit dres a prodají to, co do nich všichni vkládáme. To je pak ta největší odměna, když se vyhraje a můžeme se těšit na další velké zápasy. A to se nikdy neomrzí.