World Beach Games 2019 v Kataru startují za několik týdnů

Třináct sportovních odvětví, 97 národů a tisíce sportovců! To všechno nabídne letošní ročník světových plážových her v katarském Doha. Basketbal, kiteboarding, plážový tenis, plážová házená, karate kata, park skateboarding, bouldering, vodní koupání, aquathlon, plážový volejbal, wakeboarding, plážový zápas a samozřejmě PLÁŽOVÝ FOTBAL!

Místem konání letošního ročníku bylo původně zvoleno severoamerické San Diego. Poté, co město nedokázalo zajistit dostatečné záruky a finanční prostředky, bylo rozhodnuto o přemístění her, a to do Kataru. Souboje budou probíhat pět dní, a to konkrétně mezi 12. a 16. říjnem.

Zápasy plážového fotbalu budou v mužské i ženské kategorii se odehrají na pláži Katara beach. Do bojů o titul zasáhne celkem 24 týmů, a to 16 mužských a 8 ženských. V celkovém součtu to bude cca 272 hráčů a hráček.

Do závěrečného turnaje se musely všechny národní výběry mužů probojovat skrze kvalifikační turnaje. Z prvního květnového UEFA Qualifying Tournament se kvalifikovalo 5 týmů. Itálie, Rusko, Španělsko, Ukrajina a Švýcarsko. V červnu se v kvalifikačním turnaji utkaly výběry Afriky, a to na African Beach Games 2019. Postup do Kataru si zajistily Maroko a Senegal. V červenci si účast zajistily díky svému postavení národní výběry Írán, Japonsko a Spojené Arabské Emiráty, které vzešly z Asijské fotbalové konfederace a Šalamounovy ostrovy, které rovněž díky svému postavení vzešly z Fotbalové konfederace Oceánie. Začátek srpna se v San Salvadoru uskutečnila kvalifikace CONCACAF. Z ní si do kataru zajistily postup El Salvador a Mexiko. Jako nejlépe hodnocené týmy v asociaci CONMEBOL byly vybrány Brazílie, Paraguay a Uruguay.

V kategorii žen se z UEFA Qualifying Tournament kvalifikovaly týmy Velké Británie, Ruska a Španělska. Z africké kvalifikace African Beach Games 2019 se do Kataru probojoval výběr Kapverd. Z turnaje CONCACAF si účast zajistily Mexiko a Spojené státy Americké a z jihoamerické kvalifikace CONMEBOL se kvalifikovaly Brazílie a Paraguay.

Světové plážové hry začínají již za pár týdnů. Veškeré dění můžete sledovat na: www.awbgqatar.com.