15 gólů za tři zápasy, ale bez výhry. Češi mají za sebou úvodní letošní turnaj

Česká mužská reprezentace má za sebou první mezinárodní turnaj v roce 2022. V estonském Pärnu se od 20. do 22. května konal turnaj BSWW Tour. Mírně obměněný český tým vstřelil ve třech zápasech dohromady 15 gólů, i tak se neradoval z ani jedné výhry. Postupně padl s Estonskem (7:9), Lotyšskem (4:5) a Dánskem (4:5). „Musíme se zaměřit na individuální chyby, odstranit je a pokračovat s prací ve hře s gólmany,“ velí trenér Martin Dlouhý.

První zápas odehráli Češi v pátek hned v den příletu do Estonska proti domácímu týmu. „Takový zápas jsem ještě neviděl, hrálo se v devíti stupních a za deště. I přes to kluci odehráli zápas ve vysokém tempu,“ prozradil kouč Martin Dlouhý. Z výhry 9:7 se radovali Estonci. O všechny české góly se postaralo sedm různých střelců.

Při svém reprezentačním debutu se prosadil Filip Tillinger. Z gólu se radoval i kapitán Tomáš Huráb, který pro změnu odehrál jubilejní stý zápas v národním týmu. „Prohra mrzí, vzhledem k tomu, že se nám podařilo dát sedm branek. Příčinu vidím v osobních chybách, soupeři jsme darovali dvě penalty, jeden přímák z krátké vzdálenosti a dvě ztráty před brankou,“ dodal k úvodnímu utkání Dlouhý.

V sobotu se čeští reprezentanti po dlouhých 13 letech utkali s Lotyšskem. „V úvodu se nám podařilo vstřelit dva góly a dařila se nám i hra. Pak přišla po špatném bránění střela z voleje a během pár vteřin po rozehrání ještě vlastní gól. Během půl minuty se začínalo zase od začátku. Byla vidět nervozita a dle toho vypadala hra, ve které bylo množství chyb. Jednu, kterou soupeř využil, se nám už při dotahování výsledku nepodařilo dohnat,“ komentoval Dlouhý těsnou prohru 4:5.

Po dvou prohrách čekal na Čechy nejnebezpečnější soupeř: Dánsko. I přes další prohru 4:5 odehrál tým Martina Dlouhého nejlepší zápas na turnaji. „Dařilo se nám bránit nejnebezpečnějšího hráče, drželi jsme balón, vycházela hra s gólmany. I přes vymyšlenou penaltu na 3:2 se nám podařilo otočit skóre z 0:2. Předváděli jsme zodpovědný výkon, ale za stavu 4:3 ve třetí třetině rozhodl o výhře Dánů gólman, který trefil dvě střely ze své poloviny. Určitě nezasloužený výsledek, ale hraje se na góly, a ne na známky,“ uvedl trenér Dlouhý.

Češi tak i přes ofenzivní představení skončili na turnaji BSWW Tour na posledním čtvrtém místě bez zisku bodu. „Tady se musím ještě pozastavit: dali jsme 15 gólů za tři zápasy a nevezeme žádný bod,“ mrzelo Dlouhého. Prosadilo se celkem deset různých střelců. Třikrát se trefil David Radosta, který se prosadil v každém utkání.

A na závěr ještě jedna zmínka o kapitánovi Tomášovi Hurábovi. Nejenže v pátek odehrál jubilejní stý zápas, díky dalším dvěma startům se stal historickým rekordmanem české reprezentace, když se 102 starty překonal dosavadního lídra Martina Chalupu. Hury, gratulujeme!

Česká sestava:

Bártl, Malina – Valeš, Klíma, Radosta, Borovička, Janík, Vyhnal, Tomaštík, Huráb, Folejtar, Tillinger.

Výsledky české reprezentace a střelci:

Pátek 20. května
Česko – Estonsko 7:9
Branky: Borovička, Tillinger, Malina, Valeš, Huráb, Radosta, Klíma.

Sobota 21. května
Česko – Lotyšsko 4:5
Branky: Radosta, Vyhnal, Janík, Borovička.

Neděle 22. května
Česko – Dánsko 4:5
Branky: Tomaštík, Klíma, Radosta, Vyhnal.

Další výsledky:

Estonsko – Dánsko 3:5
Dánsko – Lotyšsko 5:3
Estonsko – Lotyšsko 3:2

Konečná tabulka:

Poř. Tým Z V V pp. V pen. P Skóre Body
1. Dánsko 3 3 0 0 0 15:10 9
2. Estonsko 3 2 0 0 1 15:14 6
3. Lotyšsko 3 1 0 0 2 10:12 3
4. Česko 3 0 0 0 3 15:19 0