Los skupin Evropských her: Češky čekají souboje s domácími a Portugalskem

Do startu Evropských her v Polsku zbývá více než měsíc. Ve čtvrtek 11. května proběhl los skupin, který se poprvé v historii týkal také českého týmu. Ženská reprezentace poměří síly ve tříčlenné skupině A s domácím Polskem a Portugalskem. Skupinu B tvoří Španělsko, Itálie a Ukrajina. Evropské hry startují 21. června, program plážového fotbalu začne 27. června.

Česká reprezentace se před losem nacházela ve třetím koši společně s Ukrajinou. První obsadilo domácí Polsko, které bylo automaticky zařazeno do skupiny A, a vítěz posledního ročníku Women´s Euro Beach Soccer League ze Španělska, které zaujalo místo ve skupině B.

Jako první z druhého koše přibylo k Polsku do skupiny A Portugalsko, do skupiny B ke Španělsku tak zamířila Itálie. Pak už přišel míček s nápisem CZECHIA. Český národní tým tak putoval do skupiny A a do béčka šla Ukrajina.

Los skupin na Evropských hrách 2023 (ženy):

A: Polsko, Portugalsko, ČESKO
B: Španělsko, Itálie, Ukrajina

„U těchto týmů si nelze moc vybírat. Bude záležet na formě, ale určitě je lepší nastoupit proti Polsku a Portugalsku, než proti týmům ve druhé skupině. Takže první krok je k nám příznivý a nyní je to již na týmu, jak se na akci připraví. Před akcí bychom měli odehrát přátelské zápasy a kolo Superligy,“ zhodnotil los předseda Jan Dámec.

S Portugalskem se česká reprezentace utkala zatím dvakrát. Loni v úvodním utkání základní části WEBSL v Nazaré prohrála 2:5, ačkoliv po dvou třetinách byl stav nerozhodný. O branky se tehdy postaraly Lucie Hrušková a Michaela Čulová. V roce 2021 v rámci Superfinále WEBSL byl průběhu podobný, po dvou třetinách stav 2:2 a nakonec prohra 2:5, góly tehdy vstřelily Veronika Pilousková a Markéta Matějková.

Proti Polsku mají Češky nejčerstvější zkušenosti. Před Vánoci sehráli v Kozlówě dva přípravné duely, v nichž padly 2:10 a 1:2. Úvodní zápas byl nicméně ovlivněn komplikací v dopravě a pozdnímu příjezdu. V prvním utkání tehdy dvakrát pálila přesně Veronika Pýchová, o den později se prosadila Markéta Matějková. Ke zkušenostem s polským plážákem se samozřejmě musí přidat i dohromady čtyři přípravné duely s celkem Lady Grembach v letech 2020 a 2022.

Program plážového fotbalu na Evropských hrách v Polsku odstartuje v úterý 27. června. Do čtvrtka se budou hrát zápasy ve skupinách, v pátek a v sobotu jsou pak na programu zápasy o umístění. Přesné rozlosování utkání ještě není k dispozici.

Ve čtvrtek se zároveň vylosovaly také skupiny pro mužský turnaj na Evropských hrách. Osm týmů bude bojovat ve dvou skupinách. A jak skupiny vypadají?

Los skupin na Evropských hrách 2023 (muži):

A: Polsko, Portugalsko, Španělsko, Ázerbájdžán
B: Švýcarsko, Itálie, Ukrajina, Moldavsko